Aloita säästäminen nyt

Miten aloittaa penninvenyttäminen?


photo credit: Philip Taylor PT via photo pin cc
Sivut päivitetty 16. 8. 1999 eli tämä sisältö on suoraa lainausta PihiWeb 1.0-versiosta, siksi tässä puhutaan penneistä. Allekirjoitan  vielä kuitenkin kaiken alla olevan :-)

                    

Askel 1: Olenko valmis?


Kaikki aloittaminen, niin laihdutuksen kuin säästöpossun lihottaminenkin, aloitetaan aivoista. Päätös ryhtyä elämään tarkanmarkan linjalla on ensimmäinen ja tärkein askel.






Siispä ennenkuin ryhdyt penninvenyttäjäksi, mieti oletko valmis:

  • kohtaamaan todenperäisen rahatilanteesi?
  • aloittamaan uudenlaisen tavan elää?
  • oppimaan uusia asioita?
  • luopumaan joistakin ei-tarpeellisista kulutustottumuksista?
  • uhraamaan aikaasi taloustöihin?
  • laskemaan pennejä ja tutkimaan hintoja?
  • etsimään edullisuutta laadusta tinkimättä?
  • kertomaan säästölinjastasi myös muille ihmisille (ainakin joskus välttämätöntä)?

Mikäli vastasit useimpaan kysymykseen sanalla 'kyllä', olet valmis aloittamaan urasi penninvenyttäjänä. Onnea matkaan!

Askel 2: Menot, tulot,mitä jää


Kun päätös tarkanmarkan linjasta on tehty on aika nostaa kissa pöydälle ja katsoa rahatilannetta rehellisesti silmiin. Taloussuunnitelma auttaa menojen hallinnassa, mutta sen edellytyksenä on, että tiedetään paljonko rahaa todellisuudessa tulee ja paljonko sitä eri tarkoituksiin kuluu ja menoista pidetään kirjaa. Tämä vaatii tietysti viitseliäisyyttä, mutta rauhallinen mieli ja tasapaino raha-asioissa maksavat monin kerroin vaivan. Sitä paitsi ainakin alussa on helpompi pitää turhat menot kurissa, kun pystyy seuraamaan, mihin rahaa on käytetty. Kauppakuitteja kannattaa kerätä tiettyyn paikkaan ja kirjata niiden tiedot viimeistään viikon välein (vanhat kuitit kirjaamisen jälkeen roskiin).

Kirjanpidon pohjalta voi suunnitella myös helposti esim. tulevan kuukauden tai vuoden budjetin eli talousarvion. Vuoden budjetin laatimiseksi täytyy kirjata ylös tarkkaan a) kotitalouden tulot, joita ovat: ansiotulot esim palkka- ja yrittäjätulot verot vähennettyinä; saadut tulonsiirrot esim. lapsilisät, eläkkeet, asumistuki, opintotuki jne.; muut mahdolliset tulot b) kotitalouden menot, joista tavallisimmat ovat: ruokakustannukset, vaatetus, kodin hankinnat, terveys, puhtaus, kauneus, liikkuminen, muut menot ja mahdolliset alkoholijuomat ja tupakka sekä mahdollisesti lainojen lyhennykset.


Askel 3: Tuumasta toimeen


Kun rahatilanne on selvä onkin aika ottaa härkää sarvista ja aloittaa itse penninvenyttäminen. ryhtyä toimeen. Nyt on aika miettiä, mitä menoja tulisi karsia ja millä tavalla välttämättömät menot saisi kutistetettua pienemmäksi. Tarkan markan linjalla saa ihmeitä aikaan, mutta se vaatii onnistuakseen sitoutumista koko perheeltä.

PihiWeb tarjoaa sinulle monia hyviksi koettuja säästämisniksejä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti