tiistai 6. marraskuuta 2012

Everything is broken

Broken bottles broken plates
Broken switches broken gates
Broken dishes broken parts
Streets are filled with broken hearts
Broken words never meant to be spoken
Everything is broken.

- Bob Dylan: Everything is broken-


Sitä minä vain ihmettelen, että miksi aina kaiken pitää mennä rikki yhtä aikaa? Aiemmin kerroin, miten silmälasini menivät rikki ja nyt jo kuukauden päivät olen saanut maanitella tuota meidän 12 vuotiasta tiskikonettamme, että josko se tällä kertaa jaksaisi pestä astiat ihan kunnolla. Ei ole oikein ekologista eikä ekonomistakaan pestä ensin astiat koneella ja sitten vielä käsin. No tiskikonevanhuksemme on nyt vähän paremmin suostunut tiskejä pesemään, kun en ole käyttänyt konetiskiainetabletteja vaan perusjauhoa.

Ilmeisesti meidän koti on kuin käärme, joka luo nahkansa sillä tavoin, että moni vanha asia menee rikki kodinkoneista, pussilakanoihin ja astioihin asti. Sen toki ymmärrän jos yli kymmen vuotta vanha tiskikone äksyilee tai kuusitoista vuotta vanha pussilakana menee "hiuki" eli ohenee kunnes reikiintyy, mutta sitä en ymmärrä, että eilen hajosi vajaa kolme vuotta vanha Hoover - kuivausrumpummekin! Kolme vuotta ei ole kyllä ikä eikä mikään, vaikka laite on ollutkin lähes päivittäisessä käytössä! Vaan näin nyt kävi, kuivausrummun moottori kärähti.  Rumpu ei jaksa pyöriä ja aikansa jos konetta pitää päällä alkaa sellainen pieni vieno sähkökäryn tuoksu leijailemaan, joten ihan kauaa ei kannata edes yhteistyösopimusta yrittää tämän koneen kanssa hieroa. En tiedä auttaisiko tällekin kuivausrummullemme kuukauden loma eli irti pistokkeesta ja odottamaan, kunnes koneen kaikki ohjelmat ovat nollaantuneet piirilevyllä pohjamutia myöden. Anoppilassa tämä toimenpide auttoi kerran kuivausrummun rikkoontumiseen. Kone oli vissiin tehtaalla ajastettu kolmen vuoden jälkeen rikkoutumaan.

Meillä kävi muuten samanlainen ihmekorjaantuminen muutama vuosi sitten imurin kanssa. Ostimme sellaisen satasen halpisimurin ja noin vuoden päästä ostopäivästä se lakkasi toimimasta - siis heti takuuajan jälkeen. Ei imenyt, ei inahtanutkaan. Kuukauden verran siivousasioiden kanssa keploteltuamme pistin kokeeksi imurin seinään ja ihmettelin - siinä ei ollutkaan mitään vikaa! Nyt olemme tällä imurilla imuroineet jo monta vuotta ihan tyytyväisinä.


Jos ostoslistalla alkaa keikkumaan monta eri hankintaa,  pitää ostokset tietenkin priorisoida. Kuivausrumpu on ylellisyystuote, joka vie noin kolminkertaisesti sähköä pyykkikoneeseen verrattuna. Pyykkien telinekuivaus on siis pihimpi vaihtoehto, joten näillä näkymin emme nyt sitten tuota kuivausrumpua korvaa uudella laitteella, ellei nyt jotain ihan mystistä tapahdu...

photo credit: elkit via photopin cc


Tiskikoneen kanssa täytyy vähän sinnitellä ja neuvotella, että josko sen kanssa pärjäisi kuitenkin. Netistä yritin katsella, kumpi on taloudellisempaa tiskata käsin vai tiskata koneella. Tähän ei taida olla yksiselitteistä vastausta. Toisaalta kuvittelisin, että tiskokone vie vähemmän vettä, mutta käsintiskaamisessa ei kulu sähköä. Sähkö lienee näissä hinnoissa olevan kalliimpaa, joten jos omalle ajalle ei laske hintaa, tulee käsin tiskaaminen vuositasolla mahdollisesti edullisemmaksi . Jos jollakin on parempia laskelmia tiskaamisen kustannuksista versus konetiskaus, niin mielelläni kuulisin siitä. Tiskaatko sinä käsin vai koneella ja miksi? Sen olen huomannut, että käsintiskaaminen on sosiaalista toimintaa. Meillä ainakin pienin tytär tykkää tulla kuivaamaan astioita, kun minä tiskailen ja samalla siinä tulee höpöteltyä päivän asioistakin. Jos ei kasaa itselleen kovin isoa tiskivuorta, niin kyllä tiskit puolessakin tunnissa selvittää.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti