keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Silmälasiostoksilla - Favoptic kokemuksia

Optikko kertoi, että silmälasien maksimi-ikä on noin
neljä vuotta. Pitänee hyvin paikkansa, sillä omani hajosivat
juurikin reilun neljän vuoden ikään päästyään. 
Viime viikonloppuna silmälasini sanoivat sopimuksensa suurin piirtein irti ja niistä lähti oikeanpuoleinen sanka. Liimaamalla ne sai jotenkin kuntoon,  mutta vähän epäluotettavathan ne nyt ovat. Niinpä oli siis vähän niinkuin pakko lähteä silmälasioptikon pakeille.

Minulla on melko roimasti miinusta linsseissä, joten silmälasit ovat ihan elinehto. En oikein pysty olemaan ilman laseja ja odottelemaan uusia laseja kahta viikkoa sokkona, joten varasin hetimiten ajan optikolle piilolinssien hankintaa varten.

Minulla on ollut piilarit viimeksi vuonna 1998, mutta tottuneesti osasin nämä testauslinssit sormenpäilläni ujuttaa silmääni. Ihan ihmettelin tätä itsekin :-) Laskeskelin, että piilarit eivät kyllä ihan saiturille sovellu, mikäli niitä aikoo käyttää ahkerasti, sillä optikko kertoi noin kolmen kuukauden linssien maksavat 76 eur/3kk eli sehän tekee noin 25 euroa kuukaudessa! Saakohan ihan yhtä hyviä piilolinssejä netistä edullisemmin?

Se, mikä minua ärsyttää nykyisissä silmälasiliikkeissä on, että meille huonompi näköisille ei ole oikein mitään  hyviä tarjouksia. Parempi näköiset saavat kyllä "osta kaksi, maksa kolme"- tarjouksia tai "kaverille lasit kanssa"- tarjouksia tai "toiset kehykset kaupan päälle"- tarjouksia. Meille, jotka toodellakin tarvitsemme laseja, ne maksavat aina vähintään noin pari sataa euroa, ja siinä ne tarjoukset sitten olivatkin. Miksi esim. ei voitaisi antaa yhtä ohennnuskerrosta kaupan päälle? Luulisi sen olevan edullisempaa kuin toiset kehykset linssien kanssa? No ymmärrettävää logiikkaahan tuo, niiltä nyhdetään joilta saadaan ;-)

Nämä kuvan risat lasit ostin aikoinaan nuukuuksissani netin kautta Favopticilta, ja olen ollut laseihini suhteellisen tyytyväinen. Hinta/laatusuhde on laseissa kohdillaan!

Tuolloin neljä vuotta sitten kävin hakemassa silmälasireseptin kivijalkaliikkeestä. Reseptin saaminen näöntarkastuksen jälkeen ei tunnu olevan aivan mutkatonta, sillä monet optikkoliikkeet eivät luovuta kovin mielellään tietoja potentiaaliselle asiakkaalleen, paitsi uusien silmälasien kanssa. Lain mukaan tieto kuitenkin kuuluu näöntarkastuksen ostaneelle, vaikka asiakas ei silmälaseja liikkeestä ostaisikaan.  Neljä vuotta sitten keplottelin reseptin itselleni kiireeseen vedoten, että tulen sitten jonain päivänä uusia kehysiä katselemaan, kunhan ei ole näin tiukkaa aikataulua. Tällä kertaa sanoin silmieni väsähtäneen näöntarkastuksesta ja että palaan kehyksiin sitten, kun tulen piilareita noutamaan...

Samalla kun käy näöntarkastuksessa, kannattaa optikolta pyytää myös PD-arvo eli pupillien etäisyys toisistaan. Mikäli sinulla ei ole PD-arvoa, voi sen kätevästi mitata itsekin esim. tällä ohjeella. Favopticissa lasit maksavat kivijalkaliikkeitä vähemmän, mutta tällöin ostajalla on suurempi vastuu onnistuneiden silmälasien hankinnassa. Nettiostoksissa ei valitettavasti voi tukeutua optikon ammattitaitoon kehyksien valinnassa. Ammattitaitoinen optikko ei ehkä olisi suositellut näitä kuvan kehyksiä minulle, sillä näin paksut linssit soveltunevat parhaiten kehyksiin, joissa on reunat joka puolella. Toisaalta, mikäli ei olekaan tyytyväinen uusiin laseihin, voi ainakin Favopticin lasit palauttaa ilman kuluja takaisin eli sikäli riskitöntä tuo tilaaminen heiltä on. Sitä paitsi sovituskehyksien kokeileminen kotona on kivaa perhepuuhaa :-)

Tällä hetkellä odottelen nyt omien sovituskehyksieni saapumista Favopticilta ja ehkä teen tilauksen sitten sinne, mikäli mieluisat kehykset löytyvät.  Sillä välin käytän piilareita, jahka nyt saan ensin haettua optikkoliikkeestä ne minun viralliset piilarit oikeilla vahvuuksillani, ja sitten kinuttua optikolta näöntarkastuskortit sekä silmälaseille että piilolinsseille PD-arvon kera. Jos ei mitkään Favopticin sovituskehykset miellytä, niin sitten minun ei auta muu kuin mennä oikeasti niitä kehyksiä sovittelemaan kivijalkaliikkeeseen...ja todeta, että kaikesta muusta voi säästää, mutta terveyden kustannuksella ei kannata piheillä ;-D

Millaisia kokemuksia teillä muilla on silmälasien tai piilolinssien hankinnoista?

****
EDIT:

Hainkin nyt äsken postin. Jummi jammi nyt ne Favopticin sovituskehykset jo tulivat!  Viikonloppuna ne tilasin! Minulla on nyt siis kolme päivää aikaa testailla laseja. Tuo punainen kynä on paketissa mukana sen vuoksi, että sillä merkataan mahdollisesti tilattaviin laseihin pupillien kohdat.

3 kommenttia:

 1. Hei! Kiva kun olet kirjoitellut tänne uutta matskua :) Oon kyllä niiiiiin samaa mieltä sun kanssa, että meille huonompinäköisille ei koskaan oo mitään tarjouksia ja mitkään menossa olevat tarjoukset ei kosketa itseä. Tsekkaan aina ne pienetkin präntit ja niissä aina hoksataan sanoa, että vain varastovoimakkuuksille. Itselläni on molemmissa silmissä sellaset -12 jotta aikamooset pullonpohjat! Ja ohennukset maksaa suolaisesti jne. Mulla itsellä kävi nykyisten lasien kanssa hyvä säkä kun Lensway piti vuosi sitten useita FB-kisoja notta sai rillit postikulujen hinnalla. Maksoin näistä sitten 5e! Pitääki kyllä tutustua tuohon Favopticiin, toivottavasti tälle jutulle tulee päivitystä jos päädyt lasit tilaamaan :)

  VastaaPoista
 2. Wow Kitsastelija, sinäpä se olet vuosi sitten löytänytkin todella mahtavan silmälasitarjouksen! Oletko ollut laseihisi tyytyväinen?

  Kurkkasin Lenswayn sivuja innoitamanasi ja huomasin, että siellä silmälasien hinnat olivat suurinpiirtein samoissa kuin Favopticilla. Onneksi netissä on mistä valita :-)

  Silmälasiepisodilleni on tulossa jatkoa, kunhan nämä palapelin palaset taas liikahtavat eteenpäin. Tällä hetkellä pidän näitä varapiilareitani, joissa ei ihan ole minun oikeita vahvuuksiani, mutta joilla pärjäilen. Vanhoja silmälasejani pystyn käyttämään vain juuri ennen nukkumaan menoa. Ne kun valuvat nenälle, ja toinen sanka viiksottaa jukuripäisesti sivulle eikä pysy kunnolla korvalla. Silmälasieni kunto on siis mennyt kuvan tilastakin jo pahemmaksi.

  Ai niin, täytyy antaa plussaa paikalliselle silmälasiliikkeelle siitä, että olisivat laittaneet laseihin uudet nenätyynyt, mutta taisin vahingossa nolostuttaa optikon toteamalla, että ei noihin kyllä enää kannata laittaa yhtään mitään, ovat sen verran huonossa hapessa :-D

  VastaaPoista
 3. Joo tämä oli tosi hyvä tarjous/kilpailu! Jakoivat siihen aikaan niin monet lasit ilmatteeks jotta nyt eivät ookkaan enää pitkään aikaan samanmoosia kisoja pitäny :D
  Oon ollu ihan tyytyväinen laseihin! Se vaan, että kun Lenswaylta ei saa sovitettavaksi laseja kotiin niin pitää sitten mitoista päätellä. Itse silloin vertailin sen aikaisiin rilleihin mittoja ja valitsin sellaset, jotka olis pitäny sopia, mutta vaativat sitten kuitenkin vähän vakkarioptikon tuunausta, että mahtuuvat päähän :D

  VastaaPoista