maanantai 6. elokuuta 2012

Maittava kotiruoka on terveellistä ja edullista

photo credit: Carol Munro was rgtmum via photo pin cc

Taloudellisen ruokakaapin sisältö


Taloudellinen ruokakaappi on monipuolinen varasto, jolla pidetään kaupat mahdollisimman pitkään loitolla. Ruokakaapit kannattaa varustaa kaikenlaisella raaka-aineella mm. suolalla, sokerilla, jauhoilla, kaurahiutaleilla, makarooneilla, kananmunilla, rypsiöljyllä ja/tai muulla rasvalla ja hiivalla (kuivahiiva säilyy paremmin, tuore taas on halvempaa).

 

Elintarvikkeiden ostaminen


Hyvän ruokakaapin vuoksi kaupassa käyminen on minimoitu, mutta siitä huolimatta kauppaan on kuitenkin mentävä. Nyrkkisääntö ruokaostoksille lähdettäessä on se, että mitä pidemmälle jalostettua ruoka on sitä suuermmaksi kasvavat ruokalaskut - pihi ostaa siis ruokansa raaka-aineina ja valmistaa itse niistä maittavia ruokia.

Lehdistä näkee ruokatarjoukset, joilla säästää huimasti. Kannattaa kuitenkin opetella hintatietoiseksi, sillä kaikki tarjouksessa-nimikkeen alla kulkevat "tarjoukset" eivät aina ole edullisia! Ruokaostokset tulevat yleensä halvemmaksi, mitä isommassa pakkauksesa tuotteet ostaan ja mitä suuremman erän ostaa. Pakastin ja jääkaappi ovat siis aivan välttämättömiä säilytyksen kannalta.

Kauppaan mentäessä on hyvä tehdä huolella kirjoitettu ostoslista, ja noudattaa sitä tarkasti (heräteostokset nakertavat markan reunaa huomaamattasi esim. pienet ja huomaamattomat lakritsi- tai suklaapötköt voivat viedä lompakostasi jopa 1000 mk vuodessa)! Ostoslistaa laadittaessa olisi hyvä myös kirjoittaa ostettavien tuotteiden viereen arvio sen hinnasta ja laskea näin kauppabudjetti. On myös hyvä muistaa, mitä harvemmin käyt kaupassa sitä enemmän rahaa säästyy.
(PihiWeb 1.0  kursiivi teksti kirjoitettu vuonna 1999)

Vuonna 1999 kirjoittamani teksti on mielestäni ihan pätevä tänäkin päivänä. Sen lisäksi, että raaka-aineista alusta asti valmistettu ruoka on valmisruokia edullisempaa, se on terveellisempää, noudattipa sitten mitä tahansa ruokavaliota. Luomusta ja terveellisestä ruuasta ovat puhuneet monet, ja viimeksi viikonloppuna sosiaalisessamediassa kohistiin sydänkirurgina toimineen lääkäri Dwight Lundellin paljastuksesta, jossa todettiin teollisten eineksien olevan ihmisen elimistölle peräti haitallista. Ysäriluvulla ja 2000-luvun alussa terveellisellä ruoalla tarkoitettiin kevyitä ja vähäkalorisia ruokia. Nyt tämäkin asia on jo hiukan muuttunut ja voin on todettu olevan terveellistä. Viime vuonna suomalaiset alkoivat joukolla karppaamaan (vähähiilihydraattinen ruokavalio, vhh ruokavalio) ja leipäteollisuus joutui muuntautumaan.




photo credit: Mike Rohde via photo pin cc

Suunnittele ruokasi ja valmista se itse


Huolelliseen ruoan suunnitteluun kuuluu miettiä ruokalista mahdollisimman pitkälle etukäteen esim. viikoksi eteenpäin. Tällä tavalla on helppo miettiä myös mitä suunniteltuihin ruokiin tarvitaan ja ostoslistan tekeminenkin helpottuu. Viikon ruokalista on muutenkin hyvä apu päivän ruokia mietittäessä.

Ruokaa kannattaa valmistaa suuria määriä kerrallaan, koska se tulee erittäin edulliseksi ja keventää myös perheen ruoanlaittajan taakkaa. Valmiit ruoat voi pakastaa pienempinä annoksina ja lämmittää niitä mikroaaltouunilla, mikäli sellaisen omistaa. Eräs edullisimmista "pitkäkestoisesta ruoasta" ovat tietenkin perunasta valmistetut keittoruoat, joiden kanssa omatekemä leipä maistuu takuuvarmasti. Aterioilta jääneen ruoan voi muutenkin pakastaa tai sitä voi ja kannattaakin käyttää raaka-aineeksi seuraavan päivän aterialla.

Eräs merkittävimmistä säästötoimenpiteistä on LEIPOMINEN. Leipomalla itse leivät säästät vuodessa jopa yli 1000 markkaa ja kahvileivillä "tienaa" vieläkin enemmän! Käy inspiroitumassa PihiWebin reseptiarkistossa. Kun pidät leipomispäiviä silloin tällöin esim. viikonloppuna ja pakastat tuotteet oikein, niin sinulla aina maukkaita leipiä ja vierasvaraa yllätysvieraillekin. Mikäli et syystä tai toisesta ehdi leipomaan leipiäsi itse, niin kaupassa kannattaa hintavertailu tehdä leipien kilohinnoissa.
(PihiWeb 1.0 kursiivi teksti kirjoitettu vuonna 1999)

Kaikki suunnittelu on säästämisessä tärkeää, niinpä myös ruokalista tuo säästöä. Ruokablogeista tai netistä löytyy paljon inspiraation lähteitä ja ruokareseptejä ruokalistaa laadittaessa. Koulujen ruokalistat ovat myös hyviä lähtökohtia viikon ruokamenua suunnitellessa. Ruokalista vapauttaa myös aivokapasiteettia, kun ei tarvitse joka päivä miettiä, mitä tänään syötäisiin. Viikon ruokalista kannattaa kuitenkin vielä kauppareissun jälkeen täsmentää raaka-aineiden päiväyksien mukaisesti - aloittaen ensin pilaantuvista tuotteista.Tuotteen viimeistä käyttöpäivää ei tule uhmata, vaan tuote tulee syödä siihen mennessä (poikkeuksena tietenkin, jos olet pakastanut tuotteen eikä tuotteen kylmäketju ole katkennut kaupasta kotiin kannettaessa). Parasta ennen -päiväyksen osalta nenä ja makuaisti ovat parhaita mittareita. Muutaman viikon jälkeen ruokalistoja voi alkaa jo osittain tai kokonaan kierrättämään, niin aikaakin säästyy taas enemmän.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti