keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Budjetti taskuun ja menoksi

Kaikkein eniten inhoan epätietoisuutta raha-asioissa. Siksi minusta varmaan pihi tulikin. Rahaa ei välttämättä tarvitse olla käytettävissä paljoakaan, mutta johdonmukaisella ja huolellisella suunnittelulla pienikin rahasumma venyy uskomattomiin mittoihin. Se mielestäni on piheilyssä parasta - hyvien ja jopa ilmaisten tarjousten lisäksi tietenkin.

Omia rahojaan hahmoteltaessa on hyvä olla tietoinen oman talouden rahavirroista, jotka koostuvat esimerkiksi palkoista, erilaisista tuista, eläkkeistä ja  muista mahdollisista tuloista. Tulojen kirjaamisen lisäksi merkitään ylös sitten myös kiinteät kuukausittaiset kulut (sähkö, vesi, lainat, yms.) ja arvioidaan ruokaan, muihin taloustavaroihin ja bensoihin jne. asioihin menevät kulut. Suomeksi sanottuna tehdään budjetti. Pihin kuukausi on onnistunut hyvin, jos kuukauden jälkeen voi siirtää sukan varteen (no okei, pankkiin) hiukan säästöjäkin. Visat ja muut luottotavat kannattaa yrittää unohtaa tai sitten niitä pitää käyttää todella kitsaasti ja viisaasti, sillä niiden kanssa voi joutua melkoiseen velkahelvettiin (kts. YLEn Areena: Dokumenttiprojekti Velkavangit).

Budjetin tekeminen ja talouden seuraaminen ei ole muuten edes tylsää puuhaa! Samalla kun kirjaa ylös kuukauden ostoksia, oppii tuntemaan itsensä ja taloutensa. Kerro minulle mitä ostit, minä kerron sinulle millainen olet ;-)  Sitä voi huomata, vaikka että tulee ostelleeksi paljon kaikenlaisia pieniä ostoksia, jotka sitten muodostavat jo kuukausitasolla - puhuttakaan vuositasosta - sievoisen summan. Seuraamalla omaa talouttaan, oppii tunnistamaan oman rahankäytön sudenkuopat ja pystyy näin ollen tulevaisuudessa ennakoimaan ja elelemään rauhallisemmalla mielellä. Monille tiukilla oleville lapsiperheille tällainen "taloudellinen hiljentyminen" voi tehdä todella hyvää.

Talouden suunnitteluun on saatavana monenlaisia valmiita pohjia ja palveluja. Esimerkiksi Marttojen sivuilta löytyy kaavakkeita talouden suunnitteluun. Kaavakkeiden pohjalta voi sitten tehdä ihan omannäköisen budjetin taulukkolaskentaohjelmilla (Google Docsissa on esim. ilmainen netissä toimiva taulukkolaskentaohjelma).

Kun budjetti ja kodin taloudenhallinta
kulkee mobiilissa laitteessa, on sen käyttö todella näppärää.
Meidän perheellä on käytössä iPadiin ilmaiseksi ladattava Pocket Expense -ohjelma, johon voi kätevästi syöttää kaikki talouden tulot ja kirjata ostoskuitit, tehdä budjettia ja katsoa,  miten raha-asiat etenevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti